Tarta warzywna z serem pleśniowym.

Wykorzystałam moment, kiedy można było włączyć piekarnik. Upalne dni przeplotły się z deszczowymi dniami. Deszczowe dni, to dni kiedy można zrobić tartę. Uwielbiam! Szczególnie z warzywami. Polecam przepis z całego serca! Warto dodać do tarty ulubioną sałatkę. np. z rukoli, pomidorków, rzodkiewki.

Wydruk przepisu
Tarta warzywna z serem pleśniowym.
pełnoziarnista tarta z warzywami
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
Składniki
Ciasto:
Nadzienie warzywne:
Czas przygotowania 1 godzina
Porcje
Składniki
Ciasto:
Nadzienie warzywne:
pełnoziarnista tarta z warzywami
Sposób przygotowania
Ciasto do tarty
  1. W misie zmiksować masło, żółtko i mąkę. Dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce przez pół godziny. Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i rozwałkować ciasto. Ponakłuwać widelcem. Piec przez 10 -15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie warzywne
  1. Brokuł i fasolkę ugotować w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Jajka zmiksować z jogurtem, mlekiem, mąką. Dodać sól. Na spód ciasta ułożyć warzywa, zalać zmiksowanymi jajkami z jogurtem, ułożyć pokruszony ser pleśniowy. Piec jeszcze około 30 minut w 180 stopniach.
  2. pełnoziarnista tarta z warzywami