Prosta zupa krem ze szpinaku!

Szpinak kusi na bazarach. Zielone warzywa kuszą. Warto przygotowywać z nich potrawy  i łapać witaminy.
Wydruk przepisu
Prosta zupa krem ze szpinaku!
Dania Przekąska, Zupa
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Dania Przekąska, Zupa
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Szpinak dokładnie umyć, odłamać łodygi. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozpuść masło klarowanego, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zeszkli, dodać ziemniaki i bulion.
  3. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucić szpinak i zestawić garnek z ognia. Przykryj pokrywką na 5 minut. Wszystko razem zmiksować. Można przyprawić solą.
Pozostałe informacje

Szpinak można spożywać na surowo, w sałatkach, koktajlach,  można go gotować piec, dusić.

Zawiera sporo potasu, magnezu i wapnia, fosforu, witaminy A,  β-karotenu,  witaminy C i E.

Szpinak ma właściwości antyrodnikowe, zapobiega powstawaniu miażdżycy, udarom, nowotworom. Działa hamująco na procesy starzenia się organizmu.  Zawiera przeciwutleniacze i polifenole. Wartość odżywcza szpinaku zależy od obróbki kulinarnej. Najwyższą zawartość polifenoli zawiera szpinak uprawiany w domowych ogródkach, najniższą mrożony.

Szpinak mrożony ma znacznie mniej azotanów w porównaniu do szpinaku świeżego. Mrożony – 2000mg/kg, świeży 3000-3500mg/kg.