Kasza gryczana ze szpinakiem, cukinią i indykiem.

Kasza gryczaną ze szpinakiem, indykiem to sposób na zapewnienie odpowiedniej ilości warzyw w diecie.  Sezon na szpinak trwa. Świeże, zielone warzywa świetnie komponują się do codziennej porcji warzyw. O wartościach odżywczych szpinaku pisałam TUTAJ. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Wydruk przepisu
Kasza gryczana ze szpinakiem, cukinią, indykiem.
Bardzo szybki obiad do przyrządzenia w pół godziny, można go przyrządzić wieczorem i następnego dnia zjeść na zimno.
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
Sposób przygotowania
  1. Filet z indyka drobno kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wrzucamy klarowane masło, filet z indyka lekko obsmażamy, do czasu aż zmieni swoją barwę.
  2. Kaszę gryczaną przepłukuję na sitku, odsączam, lekko osuszam i wrzucam na patelnię, lekko podprażam i zalewam wodą na ok. 1,5 centymetra powyżej kaszy.
  3. Obieram czosnek i drobno siekam, dorzucam do kaszy.
  4. Szpinak myję, osuszam i dodaję do reszty.
  5. Seler naciowy kroję w centymetrowe krążki i tak na około pięć minut przed ugotowaniem kaszy dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i selera do całości. Przyprawiam na końcu.
  6. Po 5 minutach wyłączam patelnię, przykrywam pokrywką, odstawiam na chwilę, aby wszystkie składniki połączyły się. Siekam natkę pietruszki, nakładam na talerze i posypuję natką pietruszki.