Czarna fasola z cukinią, pomidorem i szpinakiem!

W tygodniowym jadłospisie powinny znaleźć się co najmniej 2 dni z strączkami. Dni bez mięsa i ryb. 2 dni wegetariańskie. Strączki są wymagające. Po pierwsze trzeba zacząć od małych porcji. Przyzwyczaić organizm do roślin strączkowych. Początkowo mogą pojawić się wzdęcia. Dlatego warto zacząć np. od past na kanapki np. humusu, past z fasoli na kanapki i powoli przyzwyczaić przewód pokarmowy.

3g strączków to ilość, jaka nie powinna wywoływać wzdęć u większości osób. Zdrowe osoby, zdrowo odżywiające się na codzień nie powinny mieć problemów ze wzdęciami. Wymagające strączki można poskromić przez namaczanie i długie gotowanie.

Rośliny strączkowe to cenne źródło białka. W połączeniu z kaszami zapewnią pełen zestaw aminokwasów. Zawierają spore ilości wapnia i fosforu, magnezu, potasu. obniżają stężenie cholesterolu i triglicerydów. Hamują rozwój niekorzystnej mikroflory jelit, obniżają ilość związków toksycznych w kale. Obniżają ciśnienie krwi.

Wydruk przepisu
Czarna fasola z cukinią, pomidorem i szpinakiem!
Czarna fasola z cukinią, szpinakiem i pomidorem
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1,5 godziny
Porcje
porcji
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 1,5 godziny
Porcje
porcji
Czarna fasola z cukinią, szpinakiem i pomidorem
Sposób przygotowania
  1. Czarną fasolę dzień wcześniej moczyć w zimnej wodzie 12 godzin. W tej samej wodzie można ją ugotować. Gotować ok.1 godziny. Odcedzić.
    czarna fasola ze szpinakiem
  2. Cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, Cukinie i szpinak drobno pokroić. Cebule i czosnek zeszklić na maśle klarowanym. Dodać cukinie, gałązkę tymianku i lekko podsmażyć. Wlać wodę i pasatę i dusić jeszcze ok.10 minut. Dodać liść i ziele angielskie. Dorzucić szpinak i ugotowaną fasole. Koper drobno pokroić. Orzechy nerkowca lekko podprażyć.
  3. Na koniec posypać koperkiem. Można podawać np. z brązowym ryżem lub kaszami.
    czarna fasola z cukinią
  4. Zamiast pasaty można użyć pomidora. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować blenderem.